top of page

Meloterapia

Meloterapia este terapia in care muzica este folosita ca mijloc de exprimare, afectiunile tratate putand fi: agresivitatile ascunse, tulburarile mentale sau afective, anumite blocaje, dar si cateva boli psihosomatice, precum astmul sau problemele de alimentatie. 

 

Muzicoterapia poate fi definita ca o terapie non-verbala care utilizeaza sunetul si muzica, sub toate formele sale, in vederea promovarii, mentinerii si restaurarii sanatatii mentale, fizice, emotionale si spirituale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muzica este terapia perfecta in cazul persoanelor care sufera de probleme cardiace deoarece ajuta la cresterea si reglarea ritmului cardiac (batailor inimii), concluzie la care au ajuns o serie de oameni de stiinta englezi. Ritmul lent relaxeaza si moduleaza ritmul cardiac precum si circulatia sangelui. Rezultatele sunt cu atat mai evidente in cazul persoanelor care au cunostinte muzicale. Tempoul muzical lent poate regla respratia, de asemenea, ajutand plamanii sa functioneze mai bine. Rezultatele sunt evidente si in cazul persoanelor suferind de probleme psihice. Genul muzical poate diferi, de la muzica clasica precum Beethoven sau Vivaldi, pana la muzica moderna.

 

Rezultatele au evidentiat faptul ca un tempo muzical rapid creste ritmul cardiac si tensiunea arteriala. In timpul unei pauze, valorile tensiunii arteriale si ritmul cardiac descresc mult sub nivelul normal (nivelul avut inainte de un asemenea exercitiu). Pe de alta parte, muzica indiana scade ritmul cardiac. Efectul muzicii este mai evident in timpul pauzelor, in cazul muzicienilor. Ca o concluzie, se poate afirma ca muzica lenta nu influenteaza intr-o masura determinanta ritmul cardiac, respiratia sau circulatia. Insuficienta cardiaca devine grava datorita stressului.

 

Muzica nu numai ca reduce stressul, dar poate fi utilizata ca si terapie complementara in astfel de cazuri. De asemenea, muzica are si proprietatea de a creste performantele atletilor si de a imbunatati miscarea persoanelor suferind de maladii neurologice, precum Alzheimer. Pentru vindecarea persoanelor in varsta suferind de probleme cardiace, specialistii recomanda muzica clasica sau pop. Persoanelor situate in jurul varstei de 50-60 de ani, li se recomanda muzica mai ritmata.

 

Tratarea diferitelor afectiuni prin meloterapie

- pentru calmarea sistemului nervos: Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra de Beethoven si Uvertura operei Parsifal de Wagner. 
- pentru destindere psihica si relaxare: Sonata pentru flaut, alto si harpa si Clar de luna de Debussy, Nocturnele lui Chopin . 
- pentru combaterea oboselii si surmenajului: Poemul simfonic Vltva de Smetana si Dimineata de Grieg. 
- pentru tratarea starilor depresive: Carnavalul de Dvorak. 
- pentru calmarea starilor de agitatie: Oda bucuriei de Beethoven si Corul pelerinilor de Wagner. 
- pentru tratarea nevrozei astenice si a tulburarilor vegetative: Mica serenada si Simfonia nr. 41 de Mozart.
- pentru calmarea marilor suferinte care apar în urma unor întimplari tragice: Concertul pentru violoncel de Dvorak si Patetica de Ceaikovski.

bottom of page