top of page

Cromoterapia

Cromoterapia este o tehnica de ameliorare a unor afectiuni, prin culoare, ce se bazeaza pe proprietatea celulelor umane de a fi influentate de unde electromagnetice cum ar fi lumina alba si razele ultraviolete. Atunci cand oamenii au o afectiune, campul electromagnetic al organismului se afla in dezechilibru, iar cromoterapia are rolul de reglare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Culoarea in functie de nuanta are rolul de a activa circulatia sangelui, excita nervii cerebro-spinali si sistemul nervos simpatic cu efect antispasmatic, creaza un sentiment de optimism si buna dispozitie, activeaza nervii motori, genereaza energie in muschi, distruge parazitii, purifica sangele, activeaza limfa, echilibreaza functiile glandelor, inlatura melancolia, deprimarea, dilata capilarele, stimuleaza metabolismul, vindeca rapid arsurile, este refrigerenta, astringenta, reduce sau opreste sangererea, calmeaza respiratia, este anestezic, inbunatateste: vederea, auzul, mirosul, elimina tulburarile mentale ca delirium tremens si alienatie, diminueaza activitatea motorie a sistemului limfatic si a sistemului cardiac, stopeaza dezvoltarea tumorilor, are efect calmant in cazurile de nebunie violenta, elimina toxinele, stimuleaza activitatea cerebrala, stabilizator emotional, regenereaza pielea, calmeaza supraactivitatea mentala. Cromoterapia vindeca sau amelioreaza diverse afectiuni cum ar fi: paralizia, anemia, boli ale sistemului respirator, astmul, eliminarea defectuoasa, epilepsia, dispepsia, diabetul, constipatia, meteorismul, boli ale inimii care se datoreaza sistemului nervos, dureri de cap, inflamatii ale gatului, raguseala, gusa, febra, palpitatii, colici, hepatita, taieturi si arsuri, surzenia, reumatismul, cataracta, inflamatii ale ochilor si a urechilor, pneumonia, tulburari mentale si insomnia.

 

Semnificatiile si caracteristicile fiecarei culori:

- Rosul, culoarea focului, stimuleaza sistemul nervos, vasele limfatice si metabolismul, accelereaza ritmul cardiac si respiratia, combate efectele nocive ale frigului, atrage si concentreaza atentia, dar produce oboseala daca este privita mult timp.

Indicatii : raceala, dureri reumatice provocate de frig si umezeala, anemii, astenie, depresie, sau inaintea competitiilor sportive ( pentru a scoate un timp bun).

Contraindicatii : hipertensiune arteriala, febra mare, manie, temperament sangvin.

- Oranjul sau portocaliul tonifica aparatul respirator, combate spasmele, stimuleaza atentia, fixeaza calciul si are efect afrodisiac.

Indicatii : bronsite cronice, astm bronsic, menstruatie redusa sau absenta, boli de rinichi, impotenta, reumatism, hemoroizi.

- Galbenul stimuleaza sistemul nervos, aparatul digestiv si pofta de mancare. Creste tonusul muscular si secretiile ficatului, stomacului si pancreasului. Lumina galbena stimuleaza vasele limfatice, avand efecte calmante superioare celor produse de culorile verde si albastru deschis.

Indicatii : insuficienta hepatica, indigestie, migrene, astenie, melancolie, bronsita, stimularea atentiei si a memoriei mai ales inaintea examenelor.

Contraindicatii : isterie, alcoolism si palpitatii.

- Verdele , culoarea naturii, sporeste increderea, stimuleaza creatia, scade tensiunea arteriala, calmeaza, echilibreaza. Lumina verde favorizeaza sugestia sau autosugestia, pregateste subiectul pentru o sedinta de hipnoza, dar oboseste in nuante foarte inchise.

Indicatii : insomnie, hipertensiune arteriala, alcoolism, stari emotionale, iritabilitate, incontinenta urinara.

- Turcoazul, calmeaza, tonifiaza, regenereaza pielea.

Indicatii : traumatisme, arsuri, dureri mari, astenie si surmenaj

- Albastrul calmeaza si elimina gandurile negre, obsedante. Da iluzia de rece ( mai ales in nuante inchise ), da impresia de marire a spatiului, da senzatia de sufocare daca este folosit in nuanta inchisa, intr-un loc mai putin aerisit. Lumina albastra se foloseste in salile de operatii si in salile de nastere pentru efectele ei antialgice si antispastice, calmeaza temperamentele sangvine, este indicata in crize nervoase. I se mai spune si culoarea Constiintei Pure, a curajului, a istetimii mintii.

Indicatii : migrene, varsaturi, tuse puternica, insomnie, arsuri, contuzii, nevralgii, astm bronsic.

Contraindicatii : raceala, boli reumatice, oboseala, stari depresive, iritabilitate.
- Violetul, sedativ, estompeaza si reduce energiile in surplus, calmeaza durerile si stimuleaza intelectul. In plus, stimuleaza producerea globulelor albe, creste tensiunea arteriala si frecventa batailor inimii.

Indicatii : boli reumatice, nevralgii, insomnie, dureri cauzate de frig, epilepsie, tuse, astm bronsic, frica, cancer.

Contraindicatii : melancolie sau stari depresive

bottom of page