
Apiterapia
Apiterapia este arta şi ştiinţa prevenirii şi tratamentului bolilor, vindecării holistice şi recuperării din diferite stări de boală a fiinţelor vii (oameni, animale sau chiar plante) folosind produsele albinelor (mierea şi derivatele acesteia, veninul, apilarnilul etc.).
Practica apiterapiei este folosita din cele mai vechi timpuri. Papirusuri egiptene vechi de 4000 de ani, ne dezvaluie existenta pe malul Nilului, de stupi de argila, cilindrici in care albinele produceau miere, pe care faraonii Ramses al III-lea si Tutmosis o foloseau la ospetele lor. Urme de propolis si miere s-au gasit si in mumiile pastrate din Egiptul antic, iar numeroase scrieri arata folosirea propolisului si mierii ca medicament, dovada ca preotii acelor timpuri cunosteau pe deplin efectele acestor produse.
Scrierile cuneiforme ale sumerienilor descriu retete de medicamente preparate din miere. In sistemele videcatoare indiene (Ayurveda, Unani) se cunosteau efectele multor tipuri de miere si se foloseau o gama larga de medicamente facute din miere, traditia medicinei ayurveda pastrandu-se pana in zilele noastre.
Produsele stupului au o serie de proprietăţi farmacologice şi exericită asupra organismelor vii o serie de efecte şi acţiuni la nivelul funcţiilor diferitelor organe şi aparate.


